MUŞ ULAŞIM REHBERİ

ULAŞIM

Muş ulaştırma açısından iyi durumdadır. İl'de karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşımı yapılmaktadır.

KARAYOLU

İlimiz, karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşımına sahiptir. Trafik yoğunluğunun en fazla olduğu karayolu bağlantısı Bingöl–Muş–Tatvan devlet yoludur. Muş’un diğer karayolu ulaşım bağlantıları bu güzergâhtan kuzeye doğru, Muş’u Hınıs üzerinden Erzurum’a bağlayan Muş–Varto, Muş’u Patnos–Tutak ve Hamur üzerinden Ağrı’ya bağlayan Muş–Bulanık–Malazgirt yollarıdır.
            Bingöl-Muş-Tatvan yolu il sınırlarımızda duble yol olarak tamamlanmıştır.

İlde 629 km olan karayolu ağının 260 km’si devlet yolu, 369 km’si ise il yoludur. Devlet yolunun tamamı asfalttır. (Bölünmüş Duble yol çalışmaları devam etmektedir.) İl yolunun ise 265 km’si asfalt, 94 km’si stabilize, 10 km’si de toprak yoldur.

Köy Yolları

Bütün köylere ulaşım mevcuttur. Toplam 2.522,4 km olan köy yolu ağının 914,5 km’si asfalt, 1.099,2 km’si stabilize, 482.5 km’si tesviye ve 26,2 km’si de ham yoldur. 125 adet sanat yapısının toplam uzunluğu 605 metredir. 5 köprünün toplam uzunluğu ise 100 metredir. Ancak bu yollarda kışın kar mücadelesi sırasında yapılan çalışmalar, yolların her yıl onarılması ihtiyacını doğurmaktadır. Ayrıca 25 Köy ve 3 mezra da T.C.K. yolundan faydalanmaktadır.

Köy Yolları Durumu ( 2010)

Asfalt Köy yolu Uzunluğu

914,5 km

Stabilize Köy yolu Uzunluğu

1.099,2 km

Tesviye Köy yolu Uzunluğu

482,5 km

Hamyol Köyyolu Uzunluğu

26,2 km

TOPLAM

2.522,4 km

DEMİRYOLU

İlimizde demiryolu taşımacılığı da yapılmaktadır. Muş Gar Şefliği Ünitesi TCDD Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü/Malatya ‘ya bağlı bir işyeri olarak faaliyetini yürütmektedir.
           Haydarpaşa-Tatvan, Van-Kapıköy, Tatvan-Haydarpaşa arasında yolcu ve yük taşıması yapılmaktadır.
           Uluslararası yolcu taşımacılığı haftada 2 gün Pazartesi-Salı günleri Şam-Tahran, Haydarpaşa-Tahran arasında ve Perşembe-Cuma günleri Tahran-Şam ve Tahran-Haydarpaşa arasında yapılmaktadır. Ayrıca İran’a da yük taşımacılığı yapılmaktadır. Ancak yolcu trenlerine dahili yolcu alınamamaktadır. Fakat İran ve Şam’a yolcu gidebilmektedir. Yük taşıması yıllardır gerek ticari gerekse askeri amaçlı olarak yapılmaktadır.
1955’te tamamlanan demiryolunun, ilin gelişmesine olumlu katkısı olmuştur. Bu hattın 1972 yılında Tahran’a bağlanmasıyla yolun önemi artmıştır.
           Tatvan-Haydarpaşa, Haydarpaşa-Tatvan Seferini yapan Vangölü Ekspresi 2010 yılında yol çalışmasından dolayı seferlerine ara vermiştir.

HAVA YOLU

DHMİ Muş Havaalanı Askeri- Sivil nitelikli bir meydan olup ,irtifa hakkı Hava Kuvvetleri komutanlığı ile DHMİ genel Müdürlüğü tarafından ortak kullanılmaktadır.Şehir merkezine 18 km uzaklıktadır.
           Havaalanımıza THY haftanın 7 gününde İstanbul-Muş-İstanbul seferleri düzenlenmekte olup Anadolu Jet Firması ise haftanın 7 günü Ankara-Muş-Ankara seferleri yapılmaktadır.Hac dönemlerinde ise 3 ila 5 arası sefer düzenlenmektedir.
           Son altı yılın uçak ve yolcu istatistikleri aşağıdaki gibidir.

YIL

UÇAK TRAFİĞİ