ZIRHLI ARAÇLARIN SEBEP OLDUĞU ÖLÜM VE YARALANMALARA İLİŞKİN ORTAK AÇIKLAMA.
BASINA ve KAMUOYUNA

Şırnak İli İdil İlçesi’nde zırhlı aracın çarpması sonucunda 7 yaşındaki Mihraç MİROĞLU yaşamını yitirmiştir. Bu ölüm, bölgemizde zırhlı araçlardan kaynaklı ilk ölüm olmadığı gibi maalesef son ölümde olmayacaktır.


İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki zırhlı araç çarpmalarına ilişkin 2019 yılında hazırlamış olduğu rapora göre son 10 yılda; 16’sı çocuk 36 kişi hayatını kaybetmiş, 85 kişi de yaralanmıştır. 2019 yılında kamuoyuyla paylaşılan bu rapordan sonra Şırnak, Batman, Diyarbakır ve bölgenin diğer illerinde benzer ölüm ve yaralanma olayları yaşanmaya devam etmiştir. Bu durum zırhlı araçların kullanımından sorumlu kurum ve kişilerin öngörülebilir risk ve tedbirler kapsamında gerekli önlemleri almaları ve sorumluluklarını yerine getirme hususunda gerekli özeni göstermediklerini ortaya koymaktadır.


Zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması gerekir.

Yaşam hakkını korumak devletin temel yükümlülüğüdür. Mihraç MİROĞLU evinin önünde, kendi sokağında ve kendi yaşam alanında yaşam hakkını korumakla yükümlü kamu görevlilerinin kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucu ölmüştür.


Devletin güvenlik amacıyla zırhlı araçları yaşam alanlarında yaygın kullanımı, başta çocuklar olmak üzere yaşam hakkı ihlallerine sebebiyet vermektedir.


Faili kolluk olan dosyalarda etkin bir soruşturmanın yürütülememesi; çoğu zaman zırhlı araçları kullanmaya ehil olmayan, buna ilişkin herhangi bir eğitim almamış olan personellerin “güvenlik gerekçesi” adı altında tonlarca ağırlıktaki araçları kullanmak için görevlendirilmesi yaşam hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır.


Zırhlı araçların çarpması neticesinde meydana gelen onlarca çocuk ve yetişkin ölümünde etkin ve adil bir soruşturmanın yapılmamasına ilişkin her ihlal, bir sonrakine davetiye çıkaracaktır. “Hukukun üstünlüğü ilkesi” gereği yargı, failler kim olursa olsun mağdurların adalet duygusunu karşılamalı ve pratiğiyle benzer ihlallerin gerçekleşmemesi için caydırıcı gücünü hissettirebilmelidir.

Biz aşağıda imzasi bulunan Barolar olarak; öncelikle yaşamını yitiren Mihraç MİROĞLU’na rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun zırhlı araçların neden olduğu kazalarla ilgili alt komisyon kurarak araştırma raporu hazırlamasını, yıllardır süregelen bu ölümlere karşı adli ve idari makamların tarafsız ve etkili bir soruşturma yürütmesini talep ediyor, Mihraç MİROĞLU’nun ölümü dahil benzeri ölüm ve yaralanmalar hakkında sürdürülecek yargılama süreçlerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Adıyaman Barosu
Ağrı Barosu
Batman Barosu
Bingöl Barosu
Bitlis Barosu
Dersim Barosu
Diyarbakır Barosu
Hakkari Barosu
Mardin Barosu
Muş Barosu
Siirt Barosu
Şırnak Barosu
Urfa Barosu
Van Barosu