KONYA’DAKİ KATLİAMI ŞİDDETLE KINIYORUZ!
BASINA ve KAMUOYUNA

30 Temmuz 2021 tarihinde Konya'nın Meram İlçesi’ne bağlı Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Dedeoğlu soy isimli Kürt aileye yönelik silahlı saldırıda yedi kişinin katledilmesini, saldırganların katliamdan sonra evi ateşe vererek olay yerinden kaçtıklarını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
Öncelikle katliamda hayatını kaybeden aile fertlerine Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Katliamda hayatını kaybedenlerden Barış Dedeoğlu’nun bir süre önce (11.07.2021) bir gazeteye verdiği röportajda; saldırganlara ilişkin “Biz burada Kürtleri barındırmayacağız, Biz ülkücüyüz, sizi buradan kaldıracağız” sözleri, katliamın nefret temelli bir saldırı olduğunun göstergesidir.
Dedeoğlu Ailesi’nin 12 Mayıs 2021 tarihinde maruz kaldığı ciddi saldırıda tüm aile bireylerinin yaralanmasına rağmen ailenin koruma altına alınmaması güvenlik konusunda büyük bir ihmali ortaya koymaktadır.
Dedeoğlu ailesine yönelik saldırı dâhil olmak üzere nefret saikiyle yapılan saldırılara ilişkin olarak 15 Baro; tehlikeye dikkat çeken tespit, endişe ve önerilerini kamuoyuyla paylaşmıştır. Ancak bir kısım yayın organı tarafından bahse konu 15 Baro kriminalize edilmeye çalışılmış ve vakıaların birer münferit olay olduğu iddia edilmiştir.
Ayrımcı ve kutuplaştırıcı söylemler, nefret motivasyonuyla yapılan saldırıların beslendiği en önemli kaynaktır. Siyaset kurumu tarafından söz konusu dilin terk edilmesi, saldırıların gerçekleşmesini engelleyecek bir ortam oluşturacaktır.
Bir kez daha haykırarak ifade etmek isteriz ki; kademeli bir şekilde Dedeoğlu ailesini katliam sürecine götüren en önemli neden, cezasızlık politikası ve kültürüdür. Faillere cesaret veren yargısal ve idari uygulamalardan vazgeçilmelidir. Dedeoğlu ailesine yönelik somut ve yakın tehlikeye rağmen tedbir almamak, hukuk devletinin en önemli yükümlülüğünün ihlalidir.
Muş Barosu olarak; Konya’da yaşanan katliamı şiddetle kınıyor, katliama ilişkin etkili ve tarafsız bir soruşturma yapılması çağrısıyla, kastı ve ihmali olanların ortaya çıkarılması için davanın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

MUŞ BAROSU