5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ
BASIN VE KAMUOYUNA
Öncelikli olarak Avukatlar günü dolaysıyla geleneksel olarak düzenlediğimiz avukatlar gecesini Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle duzenlememenin mutsuzluğu ve burukluğunu yaşamaktayız .Bu vesileyle korona pandemisinin bir an önce sonlanmasını temenni etmekle birlikte sağlıklı günlerde telefisini yapmanın ümidiyle tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyoruz .

28 Kasim 2015 tarihinde silahli saldiri sonucu katledilen Diyarbakır Baro Başkanı sevgili Tahir Elçi’nin yokluğunda bir avukatlar gününü daha yaşamaktayız . Yargılama dosyasında onca yıl geçmesine rağmen en ufak gelişme sağlanamadığı gibi dosyanın faili meçhul kalınması ihtimaliyle karşı karşıyayız. Bu cinayetin aydınlanması, faillerinin ortaya çıkarılması için tüm meslektaslarimizi ortak bir çabaya davet etmekteyiz . Çünki biz Avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ,hukuk devletinin ve insan haklarinin korunmasinda en temel güvenceyiz .

Adliyelerde, cezaevlerinde, kolluk birimlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarda Avukatlık Mesleğine ve Avukatlara gereken saygı ve itibar gösterilmediği gibi meslektaşlarımıza yapılan baskı ve saldırılar da her geçen gün artarak devam etmektedir.

Hukuk fakültelerinin kontenjanlarının düşürülmemesi, mahkeme kalemlerinde, noterlik dairelerinde, banka şubelerinde, tapu dairelerinde hukuk fakültesi mezunları için belirli sayıda kadronun ayrılmaması, ceza uyuşmazlıklarında hukuk fakültesi mezunu olmayanların uzlaştırmacı yapılması, avukatsız arabuluculuğu teşvik eden yaklaşımın ve avukatları bilirkişilik yapmaktan alıkoyan yanlış uygulamaların da ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Ceza Muhakemesi Kanunu 150. maddesi uyarınca Baro tarafından görevlendirilen avukatlar için öngörülen avukatlık ücretlerinin düşüklüğü, avukatlık ücretlerine uygulanan KDV’nin yüksek olması gibi konularda da gerekli düzenleme ve iyileştirmelerin yapılması zorunluluk arz etmektedir

Ayrica günümüz itibariyle Avukatlar muvekkiliyle eş değer görülmüş hatta bu sebeple tutuklanmıştır. Bunun yanısıra Gazeteciler, sanatçilar ,yazarlar, milletvekilleri ve toplumun neredeyse tüm muhalif kesimleri susturulmuş, tutuklanmıştır.Yaşanan bu olaylar, düşman yaratarak ve düşman ederek gücünü pekiştiren sert politik söylemler, toplumu telafisi zor bir şekilde ayrıştırmış, kutuplaştırmıştır. Muhalifler terörize edilmiş, hedef haline getirilmiştir. Bu başlıkların her biri Türkiye toplumunu karanlığa sürükleyen birer sorundur . Bu sorunlarin demokrasi, eşitlik ve kardeşlik esası üzerinden çözülmesi gerektiğine inanıyor ve bu inancimizi her platformda dile getiriyoruz.

Avukat, bağımsız hareket edip, bağımsız ve hak temelli düşünebilen, sorgulayan, araştıran, kendine güvenen, sorumluluğunu bilen, onurlu, etik değerler ve meslek ilkelerine bağlı, insan hak ve özgürlüklerini koruyarak hukukun üstünlüğü için çalışan, savunma görevini yaparken de hiçbir otoriteden korkmayan kişidir.Avukatlar; çağdaş demokratik bir hukuk devletinin oluşturulması ve korunması için, kendi sorunları veya müvekkillerinin sorunlarının çözümünü yanında, toplumun sorunlarını da araştırır ve çözümü için gayret eder. Bu bağlamda; çeşitli nedenlerle yıllardır olağan hukuk ilkelerinde gösterilen sapmaların bir an önce sonlandırılması ve evrensel hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmesini talep etmekte ve bağımsız yargı ve bağımsız savunma ile insan haklarına saygılı bir hukuk devletine ulaşmaya yönelik hareket ve söylemlerimiz devam edecektir .

Muş Barosu temel hak ve özürlüklerin korunması, adaletin tesis edilmesi için çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmeye devam edecektir. Savunma hakkına saygının tam olarak sağlandığı, mesleğimizin onur ve saygınlığının korunduğu, insan haklarına saygılı demokratik bir ülke olma dileğiyle başta Sayın Av.Tahir ELÇİ olmak üzere tüm avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyor, hepinize saygılar sunuyoruz.05.04.2020
Muş Barosu Yönetim Kurumu