DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ


Dünya İnsan Hakları Günü
İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olması onuru ile sahip olması gereken hakların tümüne “ İnsan Hakları” denir.
2. Dünya Savaşından sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler.İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan hakları Komisyonu tarafından Haziran 1984’de hazırlandı ve 10 Aralık 1984’de Genel Kurulun Paris’te yapılan Oturumunda Kabul edildi.
İnsan hakları, İnsanın en temel hakları olan yaşama hakkı çemberindeki kurallardır. İnsan haklarına saygı; başka bir insanın düşüncesini özgürce her ortamda paylaşabilmesine, İnsana hiçbir şekilde  fiziki veya psikolojik anlamda baskı, zorlama ,şiddet gibi insanlık onuru ile bağdaşmayan davranışlara maruz bırakılmaması anlamına da gelmektedir. İnsan hakları değerlerine  riayet edemeyen   toplumlarda kavga, çatışma, isyan ve hak ihlalleri eksik olmamıştır. İnsan hakları ihlal edilen insanlar özgürlüklerini ve bu özgürlüklerine bağlı olarak gelecek  hayallerinin elinden alınması gibi telafisi imkansız sonuçlar da doğurmaktadır. Dolaysıyla insanı insan olarak yaşatan   temel ilke insan haklarına saygılı ve duyarlı bir yaşam biçimi ile mümkün olabilmektedir. İnsanlar arasında hak, eşitlik, adalet, özgürlük gibi değerlerin yaşatılacağı ve  gerçekleşeceği bir ortam sağlanarak  insan hakları ihlalleri de azalacak ve son bulacaktır. 
İnsan haklarının güvencesi devletlerdir. Devletler insan haklarını korumaları ancak;hukukun üstünlüğü,Adil yargılanma gibi hukukun temel ilkelerinden taviz vermeyerek gerçekleştirebilirler. 
  
Bir birey ve toplum olarak insan haklarına dolaysıyla fikir ve düşünce özgürlüğüne karşı saygılı ve duyarlı olmamız ümidi ile Dünya İnsan Hakları Günü Kutlu Olsun.


10/12/2019
         MUŞ BAROSU