5 Nisan Avukatlar günü kutlandı
Tarih: 7.04.2017| Okunma Sayısı: 4257

5 Nisan Avukatlar günü münasebetiyle Muş Grand Otelde Düzenlenen gecede günün anlam ve önemine binaen baro başkanımız Av. Feridun Taş'ın yaptığı açıklama.                          

 
                           BASINA VE KAMUOYUNA

Her yıl 5 Nisan’da kutlanan “ Avukatlar günü” gerek mesleki dayanışmanın artırılması, gerekse savunma makamını temsil eden avukatların, yargı ve hukuk sistemi içinde yaşadığı sorunlara dikkat çekildiği bir gündür.

Avukatlar hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının, hukuk devletinin ve demokrasinin en temel güvencesidir. Toplumun barış içinde bir arada yaşamasını sağlayan en temel değer adalet ise, adaletin temel unsuru avukat ve avukat mesleğidir. Bunun için her kes için adalet, adalet için avukat denilmiştir.

Bireylerin rahatlıkla avukata ulaşamadığı, avukatında tam bir bağımsızlık, özgürlük içinde ve etkili bir şekilde mesleğini yürüterek yargılama faaliyetine katılmadığı bir toplumda adil bir yargılamadan bahsedilemez.

Hukuk devletine işlerlik kazandıran, yargı bağımsızlığının olmazsa olmazı ve önemli özelliği “Savunma” ve savunmanın özgürce yapılabilmesidir. Savunma hakkı adil yargılama hakkının başlangıcı ve temelidir. Adil yargılanma hakkı “silahların eşitliğini” zorunlu kılar. Bu nedenle yargı organı önünde sahip oldukları hak ve yükümlülükleri açısından sav ve savunma makamlarını oluşturan taraflar arasında tam bir eşitliğin kurulması ve bu dengenin bütün yargılama aşamalarında sürdürülmesi gerekir.

Yıllardır ifade edegeldiğimiz üzere hak arama özgürlüğünün önünde engel oluşturan mesleki sorunlarımız artarak devam etmektedir. Öteden beri mesleğimize ve mesleki faaliyetlerimize ilişkin en ciddi sorun adli ve idari makamların avukatlara yönelik tutum ve davranışları, avukatlara yönelik baskılar, engellemeler, ceza soruşturmaları ve hatta şiddettir. Daha dün İstanbul adliyesi önünde tutuklanan meslektaşlarımız için barışçıl bir şekilde oturma eylemi yapan avukatlara müdahale edilmiş ve bir çok meslektaşımız yaralanmıştır. Güvenlik güçlerinin meslektaşlarımıza bu şekilde müdahalesini makul ve uygar bulmadığımız için kınadığımız belirtmek isteriz.

Sivil siyasete ve parlamenter sisteme yönelik 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan darbe teşebbüsünden sonra ilan edilen OHAL ve KHK’ler ile savunma ve adil yargılama hakkını sırlamaya yönelik bir çok düzenlemeler getirilmiş, müvekkil ve müdafii görüşmeleri sınırlandırılmış, gizliliği ihlal edilmiş ve hatta görüşmeler kayda alınmaya başlanmıştır. Avukat ile görüş yasağı ve duruşmalarda müdafii sınırlandırılması gibi uygulamalar maalesef halen devam etmektedir.

Hak arama özgürlüğünün teminatı olan meslektaşlarımızın mali, ekonomik, sosyal güvenlik ve gelecek kaygısı gibi bir çok ağır sorunlar altında mücadele etmekte, mesleklerini fedakarca icra etmeye çalışmaktadırlar. CMK ve ADLİ YARDIM dosyalarında avukatlara ödenen ücret meslek onurumuzu zedelemektedir.

Genel anlamda avukatlık mesleği ve avukatlık hakkında ki düzenlemeler çağdaş ülkelerin gerisinde kalmıştır. Hakim ve savcıların sayısının yetersizliğine rağmen avukat sayısındaki kontrolsüz artış biz avukatları ciddi anlamada endişelendirmektedir.

Avukatlık kanunu 76. maddesi “ hukuk üstünlüğü ve insan haklarını korumak” görevini açıkça avukatlara vermiş bulunmaktadır. Bu sebeple toplumda ki tüm hukuk ve insan haklarının ihlallerine avukatlar yasal müdahillerdir. Her avukat ayrıca bir insan hakları aktivistidir. Avukat “hakime, müvekkile ve iktidara tabi değildir, avukat tarafsız ve bağımsızdır”. “Avukatlar köle kullanmadılar fakat efendileri de olmadı” hiçbir zaman.

Savunma hakkına saygının sağlandığını, mesleğimizin onur ve saygınlığının korunduğu, her kesin barış içinde bir arada yaşadığı, adil ve demokratik bir ülke diliyoruz. Meslek hayatını cezasızlıkla mücadeleye ve toplumsal barışa adayan, karanlık bir cinayete kurban giden meslektaşımız sayın Tahir Elçiyi bu vesile ile avukatlar gününde anmak isteriz.

Yine bu hafta içerisinde İdlip’de Halepçe katliamını andıran kimyasal silahlarla

sivilleri katleden failleri şiddetle kınıyor, faillerin uluslararası mahkemede savaş suçlusu olarak yargılanmalarını diliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm meslektaşlarımızın “5 Nisan Avukatlar gününü” yürekten kutluyoruz.

Saygılarımızla.07/04/2017

Av. Feridun Taş

Muş Barosu Başkanı


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

23.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.