Doğu ve Güneydoğu Baro Başkanları Adli Yıl Açılışında Tahir Elçi’nin Mezarındaydılar
Tarih: 1.09.2016| Okunma Sayısı: 2155

Bölge Baro başkanları yeni Adli Yıl açılışına dair Diyarbakır Adliyesi önünde yaptıkları açıklamana sonrası katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin mezarını ziyaret etti. Mezarı başında konuşan Mûş Barosu Başkanı Feridun Taş, Elçi’nin yaşamının faili meçhul cinayetleri takip etmekle geçtiğini, bugün ise kendilerinin Elçi’nin faillerinin peşinde koştuklarını söyledi.

Yeni Adli Yıl açılışı nedeniyle Amed’de buluşan Bölge Baroları Başkanları, adliye binası önünde aynı zamanda Dünya Barış Günü olan tarihe ilişkin ortak açıklama yaptı. Adliye binası önünde çok sayıda avukatın katılımıyla yapılan açıklamada Bölge Baro başkanları adına Mûş Baro Başkanı Feridun Taş konuştu.

Feridun Taş, bu yıl ki adli yıl açılışında ne yazık ki 28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare’nin önünde katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin bulunmadığını dile getirdi. Taş, “Zalimler Tahir Elçi’yi aramızdan çekip aldılar. O günden bu yana her Cuma faillerin ortaya çıkması için eylem içindeyiz” dedi.

Tahir Elçi’nin haklının hakkını arayan bir avukat olmasının yanı sıra cesur bir aydın olduğunu ifade eden Feridun, şunları söyledi: “Tahir Elçi’nin faillerinin ortaya çıkması için elimizden gelen çabayı göstermek üzere buradayız. Bölge baroları ve meslektaşları bu dosyanın takipçisi olacaklar. Özellikle 1 Eylül’de yokluğunu hissediyoruz çünkü barış elçisi bir insandı.”

‘Kentler yakılıp yıkıldı, halk evsiz bırakıldı’

Hazırlanan basın metnini okuyan Amed Barosu Başkanvekili Ahmet Özmen ise, “Tahir Elçi’nin katledilmesinin akabinde kentimizde aylar süren çatışmalar oldu. Kentler yakılıp, yıkıldı. Halkımız göç etmek zorunda kaldı. Yurttaşlar başta yaşam hakkı olmak üzere birçok temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakıldı” diye konuştu.

Türkiye’nin en temel açmazının ise Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Ahmet, çözümün müzakerede olduğunu kaydetti. Ancak yeni adli yıla girilirken bu konuda olumlu bir gelişme yaşanmadığına dikkat çeken Ahmet, “OHAL rejimi her yönüyle devam etmekte. Suriye topraklarına yapılan askeri müdahale ile ülkemiz Ortadoğu savaş cenderesi içine mi giriyor diye endişeliyiz” dedi.

Avukatlık ilkelerinin neredeyse tümden yok sayıldığının altını çizen Ahmet, “Ülkemizde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı hep sorunlu bir alan olmuştur. Yargı, iktidardan bağımsız olması gerektiği gibi tüm ideolojilerden de bağımsız olmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘Seni unutmayacağız’ pankartı açtılar

Adliye binası önünde yapılan bu açıklamalar sonrası ise Tahir Elçi’nin Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabri ziyaret edildi.

Elçi’nin mezarına yapılan ziyarette üzerinde Elçi’nin resmi ile Kürtçe “Em te ji bîr nakin (Seni unutmayacağız)” yazılı bir pankart açılıp, Elçi için dualar edildi.

Mûş Baro Başkanı Feridun Taş, burada yaptığı kısa konuşmada Tahir Elçi’nin hayatı boyunca faili meçhul davalarına baktığını belirterek, “Şimdi de biz Elçi’nin faillerinin beşinden koşuyoruz” dedi.

Yapılan ziyaretin ardından Elçi’nin kabrine karanfiller koyan bölge baro başkanları ve avukatlar, daha sonra mezarlıktan ayrıldı.

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.