Baro Başkanımız Av. Feridun Taş Av. Tahir Elçiyi anma programında
Tarih: 19.08.2016| Okunma Sayısı: 2216

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 266. Gününde Adliye Sarayı önünde her hafta yapılması kararlaştırılan anma etkinliği bugün Diyarbakır Adliyesi önünde, Muş Barosu Başkanı Av. Feridun TAŞ'ın da katılımıyla yapılmak istendi. Ancak her hafta yapılması  kararlaştırılan anma etkinliğimize bu hafta polis tarafından izin verilmedi. Gerekçe olarak OHAL kapsamında Valilik tarafından alınan açık alanlarda gösteri ve yürüyüş yasağı kararı gösterildi.

Baro Başkan Vekilimiz Av. Ahmet ÖZMEN, polis memurlarıyla yaptığı görüşmelerde etkinliğimizin dokuz aydan beri düzenli ve sorunsuz şekilde yapıla geldiğini, OHAL kapsamında alınan kararın etkinliğimiz için bir iptal gerekçesi olmadığını, Başkanımız Av. Tahir ELÇİ'yi anmanın Kamu düzenine zarar verecek herhangi bir yönünün olmadığını belirtilmeye çalışılmış, polis memurları bunu dikkate almayacaklarını, etkinliğe başlanıldığı an gereken uygulamaların yapılacağını söylemiş ve etkinliğin yapılmasına izin vermemiştir.  

Bunun üzerine durumu basın mensuplarına açıklayan Baro Başkan Vekilimiz Av. Ahmet ÖZMEN şunları söyledi.

Değerli basın mensupları;

Her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde Sevgili Başkanımız Tahir ELÇİ'nin hem  katledilişini hem de soruşturma dosyasının etkili bir şekilde yürütülmememsini, faillerin ve arkalarındaki karanlık güçlerin bulunmamasını, her cuma günü olduğu gibi bugün de Adliye önünde protesto etkinliğimizi gerçekleştiriyorduk. Ne yazık ki Valiliğin Diyarbakır İl genelinde açık alanlarda açıklama yapılmaması yönündeki kararına binaen Emniyet Müdürlüğü tarafından Adliye önünde basın açıklaması yapmamıza izin verilmemiştir.

Bizim yaptığımız etkinlik bir anma etkinliğidir. Tahir ELÇİ'yi anma ve faillerinin bulunması yönünde yapılan bir etkinliktir. OHAL kapsamında alınan Valilik kararı ise Kamu düzenini, Kamu güvenliğini tesis etmek adına Kanun Hükmünde Karaameler çıkarıldı biliyorsunuz, darbe girişimi oldu. Bizim etkinliğimizin   ne darbeyle, ne kamu güvenliğiyle ne de kamu düzeniyle hiçbir alakası yok. Ben  değerli basın mensuplarını Adli Yardım Hizmet Binamıza davet ediyorum. Etkinliğimize orada devam edeceğiz.

Diyarbakır Barosu Adli Yardım Hizmet Binasında devam eden açıklamada Baro Başkan Vekilimiz Av. Ahmet ÖZMEN şunları ifade etti.

Değerli Basın emekçileri, bildiğiniz üzere Sevgili Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin katledilişinden bu yana her cuma günü düzenli olarak Adliye önünde bir protesto eylemi ve basın açıklaması yapıyorduk. Valiliğin 15 Temmuz 2016 tarihli açık alanlarda basın açıklaması ve benzer etkinlikleri yasaklama kararına binaen bugün Adliye önünde Tahir ELÇİ için, faillerinin, katillerinin ve arkalarındaki karanlık güçlerin bulunması için yapmış olduğumuz etkinliğe polis tarafından izin verilmedi. Polis, sizin de şahit olduğunuz üzere etkinliğimize müdahale etti ve yapmamıza engel oldu. Ben burada yetkililere soruyorum. 15 Temmuz darbe girişiminden sora OHAL ilan edildi. söz konusu yasaklama kararı OHAL çerçevesinde alınmış olan bir karardır. OHAL kanunu 11. madde söz konusu yetkileri Valilere kamu düzenini, kamu güvenliğini tesis etmek amacıyla sağlamaktadır. Bu karara baktığınız zaman basın açıklamaların ve benzer etkinliklerin kamu düzeni ve güvenliğini  ihlal etmek amaçlı olduğu açıkça belirtilmektedir. Tekrar soruyorum. Tahir ELÇİ'yi anmak, Tahir ELÇİ'nin katilleri ve arkasındaki karanlık odaklar bulunsun demek kamu düzenini ne şekilde ve nasıl ihlal etmektedir? Tahir ELÇİ'nin faillerinin bulunmasını istemenin OHAL ile, Darbe girişimiyle ve alınan olağanüstü tedbirlerle ne alakası vardır? Bu kararın derhal kaldırılması talebinde bulunuyorum. Söz konusu kararı ve etkinliğimize yönelik müdahaleyi kınıyor ve eleştiriyorum.

Değerli arkadaşlar son bir yıl Diyarbakır Barosu için çok acılı bir yıl oldu. Bildiğiniz üzere başta değerli Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'yi alçakça bir suikast sonucu kaybettik. Daha sonra dostumuz, yoldaşımız, çalışma arkadaşımız Emrullah Engin AKYÜREKLİ'yi genç yaşta bir kalp krizi sonucu kaybettik. Son olarak da Baromu Yönetim Kurulu üyemiz, çalışma arkadaşımız, yoldaşımız, Önder ÜNGÜR'de henüz hayatının baharındayken; topluma, halkına, Baromuza, ailesine sunacağı birçok katkı ve destek var iken Mersi-Adana arasında yapmış olduğu bir trafik kazası sonucunda aramızdan ayrıldı. Biz anma etkinliğimizi yapmak üzere taziyeden ayrıldık. Etkinliğimizi gerçekleştirdikten sonra Önder yoldaşımızın taziyesine geri döneceğiz. Her hafta olduğu gibi Bölge Barolarımızdan çok büyük destek görüyoruz. Bugün de Muş Baro Başkanımız Av. Feridun TAŞ aramızda. Ben sözü kendisine bırakıyorum.

Muş Barosu Başkanı Av. Feridun TAŞ;

Değerli basın mensupları, sizlerin de bildiğiniz üzere her hafta yapılması kararlaştırılan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir ELÇİ'yi anma etkinliği yapılmaktaydı. Muş Barosu olarak bugün bu etkinliğe katkıda bulunmak ve Diyarbakır Barosuna destek amacıyla burada bulunmaktayız. Ancak maalesef polis müdahalesiyle karşılaştık ve OHAL gerekçesiyle açık alanlarda basın açıklaması yasaklandığını söylediler. Bizler de bu nedenle basın açıklamamızı buruda yapmaktayız.

Sayın Tahir ELÇİ gerçekten iyi yetişmiş bir hukukçu, iyi bir aydın aynı zamanda halklar için bir değer ve barış elçisi bir şahsiyetti. Maalesef kendisini koruyamadık. Bu olayda herkesin sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Onu katledilmesinin üzerinden 266 gün geçmiş fakat hala failleri ortada yok. Bölge Baroları ve hukukçular olara bu dosyanın takipçisi olacağız. Failler ortaya çıkarılıncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Bu vesileyle kendisine ve Diyarbakır Barosu Yönetim kurulu üyesi Kardeşimiz merhum Önder ÜNGÜR'e de Allahtan rahmet diliyorum. 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.