5 Nisan Avukatlar Günü
Tarih: 4.04.2016| Okunma Sayısı: 2816

Basına ve Kamuoyuna

 

Yargının ve adalet hizmetlerinin kurucu unsuru olan ve “insanı adalete ulaştırmayı” ilke edinen Avukatlar, her yıl 5 Nisan gününü,  mesleki ve toplumsal sorunlar konusunda bir değerlendirme yaparak kutlarız.

 

Bu nedenle, her yıl 5 Nisan günü ve devamındaki hafta içinde, toplumla olan güçlü bağımızı daha da güçlendirmek, mesleki dayanışmamızı daha da arttırmak için çeşitli etkinliklerle kutlamalar yapmaktayız.

 

Kürt meselesinin barışçıl yollarla çözülmesi konusunda büyük bir toplumsal mutabakat ve  destekle yürüyen çabaların akamete uğrayarak çatışmalı ortama dönülmesi, başta yaşam hakkına dönük ve hayatın tüm alanlarını olumsuz etkileyen ağır hak ihlallerinin yaşandığı, “Barış elçisi” Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir  Elçi’nin görevi başında hak arayışında iken katledilmesi ve birçok meslektaşımızın mesleki faaliyetleri nedeniyle saldırıya uğraması, gözaltına alınması ve tutuklanması nedeniyle bu yıl eğlenmeyeceğiz.

 

Ancak bu günü vesile kılarak, toplumsal ve mesleki sorunlar konusunda birkaç değerlendirme yapmak istiyoruz.

 

         Bizler avukat olmanın yanı sıra aynı zamanda insan hakları savunucularıyız. Bu nedenle toplumsal meselelerin şiddet dışı yöntemlerle ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini ilkesel olarak savunuruz. Kürt meselesi bağlamında temel hak ve hürriyetlerin savunulması da, bu haklara yaklaşım da şiddet ve güç gösterisi ortamında zorlaşmıştır. Topluma rağmen gelinen bu noktada, çatışmanın sivil alanlara çekilmesini, kitlesel cezalandırma sonucu doğuran sokağa çıkma yasakları ile iç göçleri, yaşam hakkı ihlallerini, toplumu psikolojik harbin nesnesi haline getiren uygulamaları, kötü muamele ve işkencenin tekrar hortladığı ve yargısal hiçbir denetim mekanizmasının olmadığı bu hali kabul edilemez bulduğumuzu belirtmek istiyoruz.

 

         Bugün geldiğimiz nokta itibariyle yargının, yapısal sorunlarına günümüzde de yeni sorunlar eklenmiştir.

 

          Yargının bir unsuru olan savunma mesleğinin güçlendirilmesi gerekirken yargıya ayak bağı olarak görülmesi ve savunma hakkının daha da darıltılması üzücüdür.

 

Basın özgürlüğünün hiçbir yargısal karara dayanmayan sınırlamalara,  basın mensuplarının hukuksuz gözaltı ve yargılamalara tabi tutulması son dönemin temel sorunlarından biridir.

 

Tamamen düşünce ve ifade özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesi gereken ve hiçbir şiddet çağrısı yapmayan düşünce beyanlarının ceza takibine konu edilmesi ve sadece bu beyanlardan dolayı bireylerin tutuklanmasının yarattığı iklimde yeni Anayasa tartışmalarının yapılması oldukça zorlaşmıştır.

 

         Çocuk ve kadınlara yönelik istismar ve şiddet vakaları sadece yargısal faaliyetlerle çözülmesi mümkün olmayan, yasal ve idari düzenleme ve toplumsal dayanışma ile topyekûn mücadeleyi gerektiren ağır sorunlardır.

 

              Son olarak, bu kötü ve karamsar tablo içinde, yaşamın ve mesleğin doğasının yüklediği sorumluluklar gereği,  büyük bir baskı altında olan mesleğimizin temel değerlerinden vazgeçmeyeceğimizi, bu değerlerin bireysel olarak avukatların değil, savunma hakkının, müvekkillerinin ve toplumun üstün yaranının olduğunu vurgulamak istiyoruz.

       

         Bu duygu ve düşüncelerle davetimize icabet ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz,  sevgi ve dayanışma dolu bir mesleki yaşam diliyoruz.

 

         Saygılarımızla.

 

                                                                           Muş Barosu Başkanlığı

 
 
 
 
 
 
 
 

 

        

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

18.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.