Bölge Baro Başkanları Toplantısı
Tarih: 28.02.2016 23:00:00| Okunma Sayısı: 2115


 

Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları 27 Şubat 2016 tarihinde Siirt’te toplanmış ve     
            aşağıdaki hususlarda görüş birliğine varmışlardır.

 

1)     Geçmişten günümüze kadar Türkiye’nin yapısal sorunlarına kaynaklık eden Kürt meselesinde gelinen aşama, bir bütün olarak toplumun geleceğini tehdit eden bir hal almıştır. Meselenin barışçıl çözümüne ilişkin arayışların akamete uğradığı günden bugüne yaşanan can kayıpları ile Kürt meselesi “hendek/kontr hendek siyaseti” ile iyice derinleşmiştir.

 

Çözüm sürecinin başlamasına ve devamına ilişkin bütün gerekçelerin kaynağı çatışmanın taraflarının da kabul ettiği üzere sorunun şiddet yöntemi ile çözülemeyeceğinin anlaşılması iken yeniden çatışmaya dönülmüş olmasını temel hak ve hürriyetlerde yarattığı ağır tahribat açısından kabul edilmez bulduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. Bu nedenle toplumda hiçbir karşılığı bulunmayan topluma rağmen devam eden başta yaşam hakkı olmak üzere sağlık, eğitim, barınma gibi en temel hakların ihlaline sebep olan bu çatışmaların bir an önce bitmesi çağrısını yapıyoruz.

 

Hemen yanı başımızda devam eden ve göçler nedeni ile bizim de yaşamımızın bir parçası haline gelen Suriye’deki ağır tahribattan sonra gelinen aşama ateşkes ve şiddet dışı yöntemlerle çözüm arayışları olmuştur. İlanihaye devam etmeyecek ve hiçbir şekilde sürdürülemeyen bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ve sivil siyaset üzerinden arayışlara kaldığı yerden devam edilmelidir.

 

Bu bağlamda Türkiye’nin Kürt meselesindeki kaygı ve korkularından kurtulmasının hem Suriye’deki barışa hem de iç barışa hizmet edeceği vurgulanmıştır.  

 

2)     Tam da bu noktada, özellikle siyaset yollarını tıkayacak ve siyasetin toplumsal sorunlara çözüm gücünü ve kabiliyetini zayıflatacak ve Kürt sorunu bağlamında devam eden dokunulmazlık tartışmalarından vazgeçilmelidir. Meselenin çözümünün temel araçlarından biri olan sivil, çağcıl ve barışçıl bir anayasayı yapamayan dokunulmazlık tartışmaları ile kilitlenen siyaset kurumu kendisinden beklenen işlevi göremeyecek ve militer yaklaşımlar güçlenecektir.

 

3)     Özellikle kolluk faaliyetlerinde bulunan kamu gücünü kullanan kişilerin yargıdan bağışık uygulamaları ile hukuksal mekanizmalar tamamen devre dışı bırakılmıştır.  “Makbul” vatandaş ve kamu görevlileri yaratmaya dönük genelge ile keyfi, hukuksuz ve çalışma barışını bitirecek uygulamalar ile hiç kimse için hukuk güvencesi kalmayacaktır. Bu nedenle Bölge baroları olarak bu genelgenin iptali konusunda yargısal girişimlerde bulunulması konusunda görüş birliğine varılmıştır.

 

Toplum hafızasında hala derin bir yara olarak kalan Roboski katliamına ilişkin Anayasa Mahkemesince verilen kararın, güvenliği haklara ve özgürlüğe yeğleyen sorunlu yaklaşımın bir ürünü olarak görmekteyiz. Bu ağır ihmale ilişkin hukuki süreçlerin takipçisi olunacaktır.

 

4)     Yargısal denetim dışında demokratik değerler açısından vazgeçilmez olan ve aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğünün de bir parçası olan basın faaliyetlerinin sınırlandırılmasının, basın mensuplarının tutuklanmasının suç ve suçlu ile mücadelenin bir parçası haline getirilmiş olmasını kabul edilemez buluyoruz. İMC tv’nin yayınlarının hukuksuz bir şekilde kesilmesinin hem basın hem de düşünce ve ifade özgürlüğünün açıkça ihlali anlamına geldiği açıktır.

 

5)     Barış ve demokratik mücadele konusunda yılmaz mücadelesi ile Türkiye toplumunun hafızasında iz bırakan meslektaşımız Av. Tahir Elçi’nin soruşturma dosyasında henüz hiçbir ilerleme kaydedilmiş ve faillerin tespitine dönük etkin bir soruşturma yapılmamış olmasından derin bir kaygı taşımaktayız. Failler bulununcaya kadar olayın ve dosyanın takipçisi olacağımızı bir kez daha kamuoyuna duyururuz.

 

 

ADIYAMAN BAROSU                     AĞRI BAROSU         BATMAN BAROSU

 

 

BİNGÖL BAROSU                BİTLİS BAROSU                   DERSİM BAROSU

 

 

DİYARBAKIR BAROSU                              HAKKARİ BAROSU           

 

 

KARS-ARDAHAN BÖLGE BAROSU   MARDİN BAROSU         MUŞ BAROSU

 

 

SİİRT BAROSU                     ŞIRNAK BAROSU                URFA BAROSU

 

 

VAN BAROS

 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.