AVUKATLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Tarih: 5.04.2015| Okunma Sayısı: 4950

AÇILIŞ KONUŞMASI

5 Nisan avukatlar günü münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz programa hoş geldiniz. Türkiye Barolar Birliği genel kurulu 1987 yılında aldığı bir kararla her yıl 5 Nisan Avukatlar günü olarak kutlanmaktadır. Öncelikle şahsım ve yönetim kurulu adına tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyor, bu vesile ile  hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçmesini, Türkiye Halklarının barış ve güven içerisinde yaşamalarını diliyorum..

Sistemin demokratikleşmesi, devletin hukuk devleti olması, bireylerin hukukun koruması altında korkmadan yaşamlarını sürdürmeleri, yargının bağımsız ve tarafsız olması ile mümkündür.Bağımsız ve tarafsız yargı ile  adalet gerçekleşebilir. Bu ülkede yargının bağımsızlığı da tarafsızlığı da  her zaman  tartışma konusu olmuştur. Bugünde en çok tartışılan konuların başında gelmektedir.

Değerli meslektaşlarım

Adil ve demokratik bir toplumda yargılamanın gerçek anlamda bağımsızlığın en temel şartı savunmadır, avukatlardır. Avukatlar özgür ve bağımsız bir şekilde mesleklerini icra edemediği toplumlarda; adaletten, adil yargılama hakkından ve bireylerin hukuki güvenlerinden söz etmek mümkün değildir. Onun için “ herkes için adalet, adalet için avukat” sözünü  herkese hatırlatmak istiyorum.

Geçen hafta İstanbul Çağlayan Adliyesinde meydana gelen üzücü olayın avukatlarla hiç bir ilgisi olmamasına rağmen en yetkili ağızlardan avukatları hedef alan açıklamalar yapılmış ve başta İstanbul Adliyesi ve diğer bir çok adliyede polis tarafında meslektaşlarımıza saldırılar olmuştur. Bu saldırıları şiddetle kınıyor ve asla kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Avukatlara karşı yapılmış Son derece manidar olan algı operasyonun amacı vatandaşlarımızı avukat güvencesinden mahrum bırakmak olduğuna inanmak istemiyoruz.

Değerli meslektaşlarım

Yine çağlayan adliyesindeki olaydan sonra  tartışılan adliyelerdeki güvenlik açığının sebebini asla avukatlara fatura edilemez..Avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamaz. Avukat, savcı ve hakim birlikte yargının kurucu unsurudur.Adliyelere girişte hakim ve  savcılara hangi tedbir uygulanıyorsa avukatlara o tedbir uygulanmalıdır.

Yine “havuz medyası” olarak tabir edilen kesimden Star Gazetesi, Çağlayan Adliyesindeki olaydan avukatları sorumlu tutmuş ve “Avukat Terörü “ şeklinde haddini bilmez bir manşet atmıştır.Bu konuda bir çok arkadaşımız malum gazete hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Muş Barosu olarak bizde kurumsal kimliğimiz ile pazartesi günü bu gazete hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

Temel hak ve özgürlüklerin en büyük güvencesi hak arama özgürlüğüdür. Bu özgürlüğü bireyler avukatlar aracılığıyla kullanmaktadır. Avukatlık kanununun 1. maddesinde “ Avukatlar yargının kurucu unsuru olup, bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder” demektedir. Molierac’ın  “ kimseye ne müvekkile, ne hakime nede iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üstte tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar köle kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı.” demektedir. Molierac’ın bu anlamlı sözü mesleğimizin onurunu ve vakarını yeterince ifade etmektedir.

Değerli Meslektaşlarım

Genel anlamda avukatlık mesleği ve avukatlık hakkındaki düzenlemeler çağdaş ülkelerin gerisinde kalmıştır. Hakim ve savcıların sayısının yetersizliğine rağmen avukat sayısında ki kontrolsüz artış ve bazı kamu kurumlarında meslektaşlarımıza yapılan muameleler biz avukatları endişelendirmektedir.CMK ve adli yardım dosyalarında görevlendirilen avukatlara ödenen ücret mesleğimizin onurunu zedelemektedir. Bu konuda yeni düzenlemeler yapılmalıdır.

Değerli meslektaşlarım

Avukatlık kanunu 76. maddesi “ Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını korumak’’ görevini açık bir şekilde barolara vermiş bulunmaktadır. Bu sebeple toplumdaki tüm hukuk ve insan hakları ihlallerine avukatlar yasal müdahildir. Her avukat aynı zamanda insan hakları aktivistidir. Ancak bu haklarımızı kullanırken tarafsız ve adil olmak zorundayız. Bir kavme olan kinimiz bizi asla adaletsizliğe sevk etmemelidir. Farklılıklarımızla birlikte bir arada yaşamanın yolu kendimiz için istediğimizi, başkaları içinde istemekten geçer. Renklerimizin ve dillerimizin farklı olması farklı etnik kökenlerden olmamız bir sorun olarak değil zenginlik olarak kabul edilmelidir. Farklılıklar bu ülkede maalesef bir çok soruna neden olmuştur.Bu sorunların başında da Kürt meselesi gelmektedir.Kürt meselesinde eşitlik ve adalet temelinde bir çözüm beklemekteyiz. Özellikle bu meselenin çözümünde silahların ve şiddetin devreden çıkarılması bizleri memnun etmiştir.Bu meselede tarafların  karşılıklı adımlar atmasını herkesin menfaatine olduğuna inanıyoruz.

Değerli Meslektaşlarım

Avukatlara eskiden Muhami derlermiş. Muhami; hakkı kaybolanın hakkını arayan, sığınılan kişi anlamındadır. Böyle kutsal bir mesleği ifa ettiğimizi unutmayalım diyor, hepinize selam ve saygı sunuyorum.05/04/2015

Av. Feridun Taş

Muş Barosu Başkanı