Baro Başkanımızdan Lice olayları ve barış süreci hakkında basın açıklaması
Tarih: 9.06.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2821

                                           BASINA  VE  KAMUOYUNA

 

              Lice’de Karakol ve Kalekol yapılmasına karşı demokratik tepkilerini ortaya koymaya çalışan göstericilere karşı, güvenlik kuvvetleri orantısız ve ölçüsüz güç kullanmış, göstericilere uzun namlulu ateşli silahlarla hedef gözeterek ateş etmiş, maalesef iki gösterici hayatını kaybetmiş, iki gösterici de yaralamıştır. Muş Barosu olarak yaşam hakkına karşı olan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

              Olayda silah kullanmanın, usul ve esaslarına uyulmamış bölgede bir kez daha güvenlik güçleri sivil halka karşı birçok kez vuku bulan silahla müdahale olayı tekerrür etmiş güvenlik güçleri bir kez daha kin ve intikam duygusuyla sorumsuzca hareket etmiştir.

               Adli ve idari makamlar derhal tarafsız etkin ve hızlı bir şekilde adli ve idari soruşturma başlatmalı, demokratik eylemde bulunan sivil kitleye karşı ateş için talimat veren ve bizzat ateş eden sorumlu şahıslar araştırılmalı, ve bu şahıslar derhal yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.

                Bu olayın adli soruşturması, Roboski katliamının adli soruşturması gibi sonuçsuz kalmamalıdır.

                İç İşleri Bakanlığı tarafından “ Müfettişler görevlendirildi, olay soruşturuluyor” gibi açıklamalar yapıldı.Benzer olaylarda da bu tür açıklamalar yapılmıştı. İç İşleri Bakanlığı toplumu oyalama ve tahkikatı zamana yaymak için bu açıklamaları yapmamalı, failleri koruma ve kollama yoluna gitmemeli, olayı unutturmaya çalışmamalıdır.

               Çok önemli ve hassas bir dönemden geçiyoruz. Geçen hafta Diyarbakır’da hükümet tarafından organize edilen barış ve çözüm çalıştayından sonra Lice’de askerlerin sivil halka ateş açmış olması bölge halkının bu konuda Devlete-Hükümete karşı duyduğu güvensizlik daha da derinleşmiştir.

                Kürt meselesinde  “ Barış ve özüm süreci” olarak adlandırılan süreç her hal ve şartlarda devam etmeli ve diyaloglar sürdürülmeli, taraflar sabırla, ısrarla görüşmelere devam etmelidirler. 

                Devlet- Hükümet, yeni karakol ve kalekol yapımlarını durdurmalı, bu konuda demokratik tepkilerini ortaya koyan,  protesto hakkını kullanan halkın taleplerini dikkate almalı ve bölge halkının meşru taleplerini yerine getirmelidir.

                Devlet ve Hükümet, adalet ve eşitlik temlinde Kürt meselesini çözmek konusunda irade göstermeli, bu konuda somut adımlar atılmalıdır.09/06/2014

 

                                                                                           Muş Barosu Başkanı

                                                                                             Av. Feridun Taş                                    

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.