5 Nisan Avukatlar günü kutlaması
Tarih: 6.04.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 4203

                                               AÇILIŞ KONUŞMASI

 

            5 Nisan avukatlar günü münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz programa hoş geldiniz. Türkiye Barolar Birliği genel kurulu1987 yılında aldığı bir kararla her yıl 5 Nisan Avukatlar günü olarak kutlanmaktadır. Öncelikle şahsım ve yönetim kurulu adına tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyor, bu vesile ile  hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçmesini, Türkiye Halklarının barış ve güven içerisinde yaşamalarını diliyorum..

           

          Sistemin demokratikleşmesi, devletin hukuk devleti olması, bireylerin hukukun koruması altında korkmadan yaşamlarını sürdürmeleri, yargının bağımsız ve tarafsız olması ile mümkündür.Bağımsız ve tarafsız yargı ile  adalet gerçekleşebilir. Bu ülkede yargının bağımsızlığı da tarafsızlığı da  her zaman  tartışma konusu oldu. Bugünde en çok tartışılan konuların başında gelmektedir.Özel mahkemelerin kaldırılması bu alanda atılan önemli bir adımdır, ancak yeterli değildir.Yargıyı bağımsız ve tarafsızlaştıracak, yargı reformu mutlaka Avrupa normlarına uygun olarak bir an önce gerçekleştirilmelidir.

 

         Değerli meslektaşlarım

 

         Adil ve demokratik bir toplumda yargılamanın gerçek anlamda bağımsızlığın en temel şartı savunmadır, avukatlardır. Avukatlar özgür ve bağımsız bir şekilde mesleklerini icra edemediği toplumlarda; adaletten, adil yargılama hakkından ve bireylerin hukuki güvenlerinden söz etmek mümkün değildir. Onun için “ herkes için adalet, adalet için avukat” sözünü zihinlerde nakşetmeliyiz.

 

         Temel hak ve özgürlüklerin en büyük güvencesi hak arama özgürlüğüdür. Bu özgürlüğü bireyler avukatlar aracılığıyla kullanmaktadır. Avukatlık kanununun 1. maddesinde “ Avukatlar yargının kurucu unsuru olup, bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder” demektedir. Molierac’ın  “ kimseye ne müvekkile, ne hakime nede iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üstte tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar köle kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı.” demektedir. Molierac’ın bu anlamlı sözü mesleğimizin onurunu ve vakarını yeterince ifade etmektedir.

 

        Değerli meslektaşlarım

 

        Genel anlamda avukatlık mesleği ve avukatlık hakkındaki düzenlemeler çağdaş ülkelerin gerisinde kalmıştır. Hakim ve savcıların sayısının yetersizliğine rağmen avukat sayısında ki kontrolsüz artış ve bazı kamu kurumlarında meslektaşlarımıza yapılan muameleler biz avukatları endişelenmektedir.CMK ve adli yardım dosyalarında görevlendirilen avukatlara ödenen ücret mesleğimizin onurunu zedelemektedir. Bu konuda yeni düzenlemeler beklemekteyiz.

 

            Değerli meslektaşlarım

 

            Avukatlık kanunu 76. maddesi “ Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını korumak’’ görevini açık bir şekilde barolara vermiş bulunmaktadır. Bu sebeple toplumdaki tüm hukuk ve insan hakları ihlallerine avukatlar yasal müdahildir. Her avukat aynı zamanda insan hakları aktivistidir. Ancak bu haklarımızı kullanırken tarafsız ve adil olmak zorundayız. Bir kavme olan kinimiz bizi asla adaletsizliğe sevk etmemelidir. Farklılıklarımızla birlikte bir arada yaşamanın yolu kendimiz için istediğimizi, başkaları içinde istemekten geçer. Renklerimizin ve dillerimizin farklı olması farklı etnik kökenlerden olmamız bir sorun olarak değil zenginlik olarak kabul edilmelidir.Fakat farklılıklarımız bu ülkede  maalesef birçok soruna neden olmuştur..Bu sebeple Türkiye de yaşayan halklar ve özellikle Kürt halkı çok sıkıntılar çekmiştir. Bunun sonucunda  Kürt meselesi- Kürt Sorunu şeklinde tanımlanan sorun gündeme girmiştir. Bu meseleye eşitlik ve adalet temelinde kalıcı çözümler beklemekteyiz.Özellikle bir yıldır bu meselede silahların ve şiddetin devreden çıkarılması bizleri memnun etmiştir.

 

            Değerli Meslektaşlarım

 

            Demokratik bir toplumda ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlü sayılabilecek birçok eylem ve etkinlik nedeni ile herhangi bir şiddet bulaşmayan birçok siyasetçi, ve aktivist  halen cezaevinde tutuklu olarak yargılanmaktadır.Özellikle doksanlı yıllarda işlenen faili meçhul ve köy yakmaları ile ilgili  dosyaların  çoğu zaman aşımına uğramış,  yargılamada hiçbir mesafe alınmamış, failler yargı önüne çıkarılmamış, yargı önüne çıkarılan faillerde berat etmişlerdir.

.

 

             Değerli Meslektaşlarım

 

            Avukatlara eskiden Muhami derlermiş. Muhami; hakkı kaybolanın hakkını arayan, sığınılan kişi anlamındadır. Böyle kutsal bir mesleği ifa ettiğinizi unutmayalım diyor. Ve hepinize selam ve saygı sunuyorum.

 

                                                                                                                                   Av. Feridun Taş

                                                                   Muş Barosu Başkanı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.