NEFRET SALDIRILARI TOPLUMSAL BARIŞA SUİKASTTIR!
Tarih: 18.06.2021| Okunma Sayısı: 107

NEFRET SALDIRILARI TOPLUMSAL BARIŞA SUİKASTTIR!

17.06.2021 tarihinde Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Başkanlığına O. G. isimli şahıs tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda Deniz POYRAZ isimli parti çalışanı yaşamını yitirmiştir. Yaşam hakkına, toplumsal barışa ve demokrasiye yapılan bu saldırıyı kınıyor, Halkların Demokratik Partisine, Deniz POYRAZ’ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Çoğulcu toplumlarda farklı fikirlerin özgürce örgütlenip ifade alanı bulması ve kurumsallaşması demokrasinin gereğidir. Demokratik toplum ve sistemlerde temsili demokrasinin en önemli aracı şüphesiz ki siyasal partilerdir. Siyasi partiler, toplumu yönetme iddiasında olan örgütlenme yapılarıdırlar. Demokratik hukuk yönetimlerinde her siyasal parti ve mensupları hukuki güvenlik ortamında, özgür ve eşit koşullarda siyaset yapabilme hakkına sahip olabilmelidir.

Nefret saikleriyle siyasal yapılara ve kişilere yapılan saldırılar; toplumsal huzuru ve barışı provake etmeyi, öfke üzerinden kutuplaşmayı derinleştirmeyi ve linç psikolojisinin tetiklenmesini sağlamaya çalıştığı aşikardır.

Bugün bir siyasal partiye ve mensubunun yaşam hakkına yönelen saldırı, bir bütün olarak demokrasiye ve toplumsal barışa yapılmıştır. Türkiye toplumu ve tüm öğelerinin bir bütün olarak bu saldırıya ve nefret söylemlerine karşı durması hayati önemdedir. Yaşam hakkının, tüm politik amaç ve çıkarların üstünde olduğu unutulmamalıdır. Yaşam hakkının korunması ve bu amaçla gerekli tüm önlemlerin alınması hukuk devleti olmanın gereğidir.

Basına yansıyan bilgiler ve olayın oluş biçimine bakıldığında saldırının planlayarak gerçekleştirildiği konusunda bir tereddüt bulunmamaktadır.

Yaşanan vahim olayda; saldırganın tüm ilişkileri, olay öncesi sırası sonrası davranışları, olayı gerçekleştirme koşulları, saldırının önlenmesi konusunda ihmali ve kusuru olan varsa tüm kişilerin titizlikle etkin bir şekilde soruşturulması gerekmektedir.

Deniz Poyraz’ın öldürülmesi ile sonuçlanan, demokrasiye ve toplumsal barışa yapılan bu ağır saldırıyı kınadığımızı, Halkların Demokratik Partisine ve ailesine başsağlığı dileklerinde bulunduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiririz.

<<<Eylül 2021><<
Eylül 2021