8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
Tarih: 8.03.2021| Okunma Sayısı: 706

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 Mart 1857...Amerika Birleşik Devletleri'nin New York Kentindeki bir tekstil fabrikasında yüzlerce kadının;   düşük ücretlere, uzun çalışma sürelerine, insanlık dışı çalışma koşularına karşın  başlattıkları eşitlik mücadelesinde, 129 kadın işçi  hakları uğruna can vermiştir. 8 Mart,haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan bu kadınların acı çığlığı ileyakılmış olan  özgürlük ve eşitlik meşalesinin sembolüdür.

Bugün, Dünya kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdıkları, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan çağdışı zihniyetlere karşı çıktıkları, kadını sömüren, aşağılayan, yok sayan sistem ve zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür.

Bizler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün, kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik sorunlarının giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz. Ve hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Günümüzde de kadınların, sosyal, ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden fazla ihtiyaç  duyulduğuna inanıyoruz.  Bu nedenle kadınların, hayatın her alanına daha etkin ve  eşit biçimde katılımının sağlanması için eşit fırsatlar tanınmalıdır.

Bugün kadınlar olarak yürüttüğümüz mücadelede  daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Çünkü ülkemizdekadına yönelik şiddet, taciz-tecavüz, ayrımcılık, sosyal ve ekonomik alanda kadın-erkek eşitsizliği, çocuk gelinler, kadın cinayetleri vb. birçok farklı sorun ile karşı karşıya olduğumuzu görmekteyiz."Türkiye'de kadın olmak zaten her zaman mücadele  demek" tir. Çünkü ülkemizin ataerkil toplum yapısı, cinsiyete dayalı rol dağılımı algısı, isdihdam sorunu vb. arttırabileceğimiz birçok nedene dayalı olarak  kadınlar maalesef dezavantajlı konumdadırlar.

Tüm bu sorunlara ilişkin olarak toplumun her alanında cinsiyet eşitsizliğine yönelik sorunların temeline inilmeli ve etkin çözümler üretilmelidir. Bu kapsamda kadınlara yönelik her türlü şiddet eyleminin açıkça kınanması, toplumun her alanında eşitliğin sağlanması, kadının ekonomik özgürlüğü için çalışmasının önündeki engellerin kaldırılması ve şiddete uğrayan kadınlar için ekonomik, psikolojik ve hukuki  her türlü desteğin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca kadınlara yönelik tacizin, tecavüzün, şiddetin ve kadın cinayetlerinin her geçen  gün aratarak devam ettiği bu dönemde, kadınların yaşam haklarının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya yönelik tartışmalardan vazgeçilmelidir.Aksine  İstanbul Sözleşmesininve 6284 sayılı yasanıneksiksiz ve etkin bir şekildeuygulanması sağlanmalıdır.

 

İnanıyor ve biliyoruz ki, kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegane koşuludur

Muş Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak;elde ettiği hakları  sonuna kadar koruyup, geliştireceği inancıyla, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi KadınlarGünü’nünü kutluyoruz.08.03.2021

Muş Barosu Kadın Hakları Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.