25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ
Tarih: 25.11.2020| Okunma Sayısı: 842

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

“Belki de bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz” sözleri ile özetliyordu Maria Teresa Mirabel haklı mücadelesini.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün sembolü olan Mirabel kardeşler Dominik Cumhuriyeti'ndeki diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynamış ve haklı mücadelelerinin bedelini hayatlarıyla ödemişlerdir.Mirabel kız kardeşler, 25 Kasım 1960’da  Dominik Cumhuriyetinde, Rafeal Trujillo diktatörlüğüne karşı vermiş oldukları  özgürlük mücadelesinde; diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüz uğramış ve daha sonra sopalarla dövülerek vahşi bir şekilde katledilmişlerdir. Bununla da yitinmeyen diktatör yandaşları Mirabel kardeşleri uçurumdan aşağı atmış ve  bu vahşet medyaya sadece araba kazası olarak yansıtılmıştır.Mirabel Kardeşlerin mücadelesi ve uğradıkları şiddet dolayısıyla  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 25 Kasım‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ ilan edilmiştir.

25 Kasım, insanlık tarihinde kadınlara yönelen; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, tacize, tecavüze, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete ve aile içi şiddete karşı duruşun ve dayanışmanın yıldönümüdür.

Günümüzde en ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar kadınlar fiziksel,cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddette maruz kalmaktadır.  Aynı şekilde ülkemizde de kadınlar;  yaşamın her alanında şiddete maruz kalmakta ve  her yıl yüzlerce kadın şiddet nedeniyle yaşamını yitirmektedir.Medyada hemen her gün kadın cinayetleri ile ilgili haberler ile karşı karşı gelmekteyiz.2020 yılının başından bu yana resmi olmayan rakamlara göre öldürülen kadın sayısı 403 tür.

Yine kadın cinayetlerineyönelik istatistiksel verilere baktığımızda sayının yıllara göre artış gösterdiğini görmekteyiz.Bu istatistikler çok ciddi sorunlar  ile karşı karşıya olduğumuzu ve Kadına Yönelik Şiddet'te karşı daha etkin bir mücadele sürdürülmesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.Bütün bunlar ülkemizin de imzacısı olduğu ve kadına yönelik şiddet ile ilgili en kapsamlı  ve en önemli uluslararası belge niteliğinde olan İstanbul Sözleşmesininönemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Zira bu sözleşme ile kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddettin her türü ile mücadele etmek için bir dizi kapsamlı tedbir alınması istenmektedir. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi ve onun uygunluğunun sağlanması için iç hukukta düzenlenmiş olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kadına yönelik şiddeti önlemede en önemli mekanizmalardan olup daha etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

Ancak son yıllarda  kadınlara yönelik şiddet artmışken ve şiddetle mücadelede yasal düzenlemelerin önemi ve gerekliliği orta iken  yazılı ve görsel basında sözleşmeden geri adım atılması yönündeki talepler tartışmalara yol açmıştır. Bizler kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ihtiyacımız olan İstanbul Sözleşmesi’nin ve  6284 Sayılı Kanun’un tam ve eksiksiz uygulanması ve bu kazanımdan da hiçbir koşulda vazgeçilmemesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.

Biliyoruz kikadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, öncelikle devletin tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak, yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması içingerekli sosyal politikalarınve yasal düzenlemelerin  yaşama geçirilmesi ile mümkün olacaktır. Bizler de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve kadına yönelik her türlü şiddet sonlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi yüksek sesle ifade ediyoruz. 25.11.2020

 

Muş Barosu Kadın Hakları Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

23.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.