DUYURU
Tarih: 19.12.2019| Okunma Sayısı: 1156

DUYURU

Son dönemlerde bazı meslektaşlarımızın sosyal medya vb. diğer  platformları kullanırken; 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’na , TBB Avukatlık Meslek Kuralları’na, TBB Reklam Yasağı Yönetmenliği’ne ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine aykırı olabilecek paylaşımlar yaptığı ve bunun her geçen gün artarak devam ettiği gözlenmiştir. Bu nedenle  Muş Barosu Yönetim Kurulu olarak; meslektaşlarımızın medya, sosyal medya gibi yazılı, görsel veya işitsel iletişim araçlarını kullanırken dikkat etmesi gereken kurallara ilişkin duyuru yapma zorunluluğu doğmuştur.

Bir kısım meslektaşımızın, sosyal medya hesaplarında veya  kamuya açık diğer platformlardaki bazı paylaşımlarında;

• Takip edilen veya sona eren davalar ile ilgili bilgi verildiği,
  • Danışmanlık verilir gibi hukuki bilgi ve içtihat metni paylaşımında bulunulduğu,
  • İlgili mekanlarda şahsi fotoğraflar veya ilgili iş ile alakalı fotoğraflar paylaşılarak, fotoğrafın altına;

-Hafta sonu da çalışmaya devam,

-Gecenin bu saatinde hala bürodayız/adliyedeyiz,

- Bugünde ‘TAHLİYE’ aldık,

- Beklememize değdi aldık ‘BERAATİ’,

- Tatilde de çalışmaya devam,

- Müvekkilden hediye,

-Ailenizin avukatı,

- Yine keşifteyiz,

• Yine meslek ile ilgili iş ve işlemlere ilişkin nerdeyse tamamının dökümünün yapıldığı(gidilen adliyelerin, duruşmasına girilen mahkemelerin, yine gidilen icra müdürlüklerinin isimlerinin sayıldığı, gün içerisinden kaç tane dilekçe yazıldığı, kaç tane görüşme gerçekleştirildiği vb.)

gibi sadece birkaçına ilişkin örneklendirme yaptığımız  hususlarda bazı meslektaşlarımız tarafından olumsuz örnekler sergilendiği ve bunların her geçen gün arttığı gözlemlenmiştir.

Yukarıda örnekler ile izah ettiğimiz vb. paylaşımların 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 34. maddesi ile, TBB Avukatlık Meslek Kuralları 3,4,5,7,8,9, 37 ve 40.maddelerine , TBB Reklam Yasağı Yönetmenliğinin 8/b,c,e ve 11. maddelerine aykırılık teşkil ettiği açıktır.

Yine1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun Baro  Yönetim Kurulu’nun görevlerini düzenleyen 95. maddesinde;

Avukatlık onurunun ve meslek düzeninin korunmasını, meslekin adalet amaçlarına uygun olarak bağlılık ve onurla yapılmasını sağlamak”

“Meslekî ödevler hususunda baro mensuplarına yol göstermek ve onlara bilgi vermek ve meslekî görevlerin yapılıp yapılmadığını denetlemek, mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlâllerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idarî girişimde bulunmak,”şeklinde baronun  görevleri sayılmıştır.

Yukarıda izah ettiğimiz tüm nedenlerle; Muş Barosu Yönetim Kurulu olarak, Avukatlık Kanunu’un tarafımıza yüklediği görev ve sorumluluk gereğince meslektaşlarımızın anılan konularda mesleğin kurallarına yaraşır şekilde, daha dikkatli, daha titiz, ve diğer meslektaşlarımızın haklarına daha saygılı davranmaları gerektiğini belirtir ve sosyal medya veya benzeri her türlü yazılı, görsel veya işitsel iletişim araçlarını kullanırken yukarıda izah ettiğimiz olumsuz paylaşımlarda bulunmamaları konusunda tüm  meslektaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermelerini ümit ederiz.

MUŞ BAROSU BAŞKANLIĞI

<<<Mart 2024><<