ANKARA'DA ADALET NÖBETI
Tarih: 20.04.2019| Okunma Sayısı: 1035


“Ülkenin adaletsizlik raporunda ‘sayı' olmayı reddediyoruz”

Avukatlar, Ankara'daki Adalet Nöbeti'nde haykırdı


 

85 hafta İstanbul'da ve sonrasında Anadolu'da yakılan çoban ateşi ile Bursa Barosu'ndan başlayarak İzmir Barosu'nca ikincisi tutulan Adalet Nöbeti'nin üçüncüsü 19 Nisan'da Ankara Barosu'nca gerçekleştirildi. Ankara'daki adalet nöbetine katılan 28 baro başkanı arasında Muş Baro Başkanı Av. A.Baki ÇELEBİ de vardı.

Daha önceki nöbetlerde konuşmayan baro başkanlarının söz aldığı nöbette, Tekirdağ, Mersin, Adana, Gaziantep, Van, Muş, Şanlıurfa ve Isparta baro başkanları konuştu.

Nöbetin ev sahibi Ankara Barosu'nun açıklamasını Başkan Av. Erinç Sağkan okudu. Katılımcı baro başkanları ve meslektaşlarına teşekkür ederek başlayan Sağkan, “Uzun zaman önce başladığımız Adalet Nöbeti, şimdilik sadece adaletin hayati önemini kavrayanların gözlerinde görünür olsa da asıl yerini tarih kitaplarında ve bir milletin vicdanında bulacaktır. İşte, bizler de bir milletin vicdanının sesi ve adalet talebinin gönüllü sözcüleri olarak burada bir araya geldik” dedi.

“Bizler, 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün kendilerine adandığı avukatlarız. Sokakta sade vatandaş, yeri geldiği zaman oyunu çaldırmamak için oy çuvallarının başında sabahlayan seçmen, trafiğin neden kapalı olduğunu sorduğu için polislerce iki saat boyunca işkence yapılan vatandaş, gözlerimizin önünde öldürülen barış elçisi Tahir, 10 Ekim'de katledilen Uygar, sesini kısmak için dünya hukuksuzluk tarihine geçen tiyatrodan bozma bir yargılamanın yapıldığı Selçuk, sistematik bir cinayetle intihar süsü verilen Gökhan Vural, adliyelerde sürüklenen isimsiz onlarca meslektaş ve meşrulaştırılmış bir karanlığın cübbelerinden deliler gibi korktuğu adalet üzerine yemin etmiş hukuk muhafızlarıyız” diye devam eden Erinç Sağkan, şöyle konuştu:

“Biz bugün burada sadece avukat değiliz. Biz; adalete su kadar, ekmek kadar ihtiyaç duyan doğmuş ve doğacak olan herkesiz. Bizler ve sizler, bir hukuk devletinde insan onuruna yaraşır şekilde yaşamak için hedef gösterilmeyi göze almış 2019 senesinde yapay bir Ortaçağ'a razı edilmeye çalışılan insanlığın ta kendisiyiz.

Kadın sığınma evlerinde 8 binden fazla kadın, 5 binden fazla çocuğuz.

Avrupa'nın en çok çocuk işçi barındıran ülkesinin büyümüş çocukları, çocuk cezaevi yapmakla övünenlerin yönettiği bir ülkede yaşayan her çocuğa tarifi olmayan borçlarla yükümlü yetişkinlerden sadece birkaçıyız.

Bizler, kadın cinayetlerine kurban giden binlerce kadının kız ve erkek kardeşi, hepsinin avukatıyız.

Malatya Yetimhanesini hafızalarından silemeyen; Aladağ'da yakılan çocukların yasını hâlâ tutan anne, baba, kardeş, bazen de hiç kimseyiz.

Bizler, hakkı yenildiği için bu dünyaya daha fazla katlanamayan hâkim adayı Didem Yaylalı ve onun kurmaktan vazgeçtiği hayalleriyiz.”

Şimdiye kadar tuttukları her Adalet Nöbeti'nde verdikleri matematiksel verilerin azalma eğilimine girmediğini ifade eden Sağkan, “Hatta istatistikleşen cinnet, cinayet ve şiddet bir önceki Adalet Nöbeti'ne göre daha da arttı. Ama biz artık bu veriler daha da artmasın diye buradayız, istatistikleşmemek için susmuyoruz. Çünkü bizler, bir ülkenin adaletsizlik raporunda 'sayı' olmayı reddediyoruz. Reddettikçe birleşiyor, birleştikçe daha çok haykırıyor, haykırdıkça Mustafa Kemal Atatürk'e ve çocuklarımıza olan borçlarımızı ödemeye bir nebze daha yaklaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, bizim Mustafa Kemal Atatürk'ten ve çocuklarımızdan başka kimseye bir borcumuz yok ama bizzat adaletin kendisinden alacağımız var” dedi.

Erinç Sağkan, sözlerini “Hep birlikte, yılmadan, daha da büyüyerek kazanacağız ve adaleti de umudumuzu ve kararlılığımızı harç yaparak ellerimizle yeniden bizzat inşa edeceğiz” diyerek bitirdi.

Adalet Nöbeti'ne 24 Mayıs'ta Hatay Barosu ev sahipliği yapacak.

Bu arada Adalet Nöbeti ateşi Çorlu tren kazasında ölenlerin yakınları ve yaralılardan oluşan mağdurları da sardı. Çorlu Adliyesi önünde her gün nöbet tutulmaya başlandı. Kazanın duruşması Duruşma 3 temmuz 2019 tarihinde yapılacak.

Muş Baro Başkanımız Av.A.Baki Çelebi'nin 19.04.2019 günü Ankara Adliyesi önünde yapılan ADALET NÖBET'i esnasında yapmış olduğu konuşma:           

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

19.04.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.