EVLİLİK AFFI
Tarih: 31.01.2019| Okunma Sayısı: 239

BASINA VE KAMUOYUNA

Cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde, ceza verilmemesi şeklindeki bir düzenlemenin insanlık dışı ve hukuk dışı olacağı açıktır.

Böylesine, çocukların ve kadınların temel haklarını ihlal edeceği kesin olan bir öneriyi tekrar tekrar Türkiye’nin gündemine taşımak hukuk devletinde kabul edilemeyecek bir durumdur.

Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler; her durum ve şartta çocuğun haklarının koruması ve üstün yararının gözetilmesi yükümlülüğünü vermektedir.

Çocuğun istismar edenle evlendirilmesi, çocuğun vücut bütünlüğünü, cinsel dokunulmazlığını tekrar tekrar ihlal etmekten başka bir şey olmayacaktır. Aynı zamanda böylesi bir düzenleme, çocuğun istismarını meşrulaştıracak ve teşvik edecektir. Bu sebeple ‘evlilik affı’na ilişkin düzenleme yapılması önerisi kabul edilemezdir. Öte yandan bu şekilde gerçekleştirilecek evliliklerde sağlıksız nesillerin yetişeceği de açıktır.

Muş Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak, çocuğa ve kadına yönelik şiddeti, çocuk istismarını meşru hale getiren, teşvik eden “evlilik affı” gibi vicdan ve hukuk dışı önerilerin ülke gündeminden kaldırılması gerektiğini ve bu hassasiyetimizi kamuoyuna bildiririz.

Saygılarımızla.

Muş Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu