BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 23.11.2018| Okunma Sayısı: 1171

BASINA VE KAMUOYUNA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Genel Başkanı  Selahattin DEMİRTAŞ’ın başvurusu hakkında 20.11.2018 tarihinde karar vermiştir. AHİM, Selahattin DEMİRTAŞ’ın “özgürlük ve güvenlik hakkı” ve “seçme ve seçilme hakkı ‘nın ihlal edildiğine karar verirken ilk defa Selahattin DEMİRTAŞ'ın tutukluluk halinin devamının siyasi nedenlerden kaynaklı olduğunu belirterek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'nin  18. Maddesi yönünden de ihlal kararı vermiştir.

Bu kararın açıklanması üzerine Cumhurbaşkanı ve AK PARTİ Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, karara yönelik yaptığı, “AİHM’İN VERDİĞİ KARARLAR BİZİ BAĞLAMAZ.BİZ KARŞI HAMLEMİZİ YAPAR,İŞİ BİTİRİRİZ.” beyanı hukuken kabul edilemez. Bu beyan, Anayasa'nın 138/2. Maddesi'nin (Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.) ihlalidir. Yerel mahkemenin karara uymaması açıkça hukuka ve anayasaya aykırılık teşkil eder. Anayasa'nın 90. maddesine göre usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası sözleşmeler kanun hükmündedir. Yine bu maddenin devamında temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası sözleşmeler ile kanunlarımızın aynı konuda farklı hükümler içermesi halinde çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası sözleşme hükümlerinin esas alınacağı hüküm altına alınmıştır. Türkiye AİHS'e imza atmış ve AİHM'in yargılama yetkisini kabul etmiştir. AİHS'in "kararların bağlayıcılığı ve infazı" başlıklı 46. Maddesi'ne göre AİHM kararlarının AİHS'e taraf Türkiye dâhil tüm Avrupa devletleri için doğrudan bağlayıcılığı bulunmaktadır. İlgili Anayasa ve milletlerarası sözleşme maddelerinden açıkça anlaşılacağı üzere AİHM kararları Türkiye açısından doğrudan bağlayıcıdır.

Yargı kararlarının uygulanması hiçbir otoritenin onayına bağlı değildir.Yargı kararının uygulanmasının herhangi bir otoritenin onayına bağlanması demek özgür yargı ve adaletin ortadan kalkması demektir.

AİHM kararında tespit edilen ihlallerin ilgili mahkemece giderilmesi adına başta Selahattin DEMİRTAŞ'ın ve aynı durumda olan diğer seçilmişlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtir kamuoyuna saygıyla duyururuz.

AV. ABDÜLBAKİ ÇELEBİ

MUŞ BAROSU BAŞKANI